Subsidie voor jouw elektrische auto

Klimaatproblematiek is – helaas – niet meer uit ons leven weg te denken. Waar vroeger slechts een kleine groep mensen zich hier druk over maakten, kunnen we er nu allemaal niet meer omheen. Het is hoog tijd om stappen te zetten richting een duurzame toekomst. Als reactie hierop is er een grotere nadruk komen te liggen op duurzame oplossingen, en een van de terreinen waarop deze verandering duidelijk zichtbaar is, is de mobiliteitssector. Elektrische auto’s zijn onmisbaar om deze transitie te stimuleren. Reden genoeg voor de Nederlandse overheid om een subsidiebedrag beschikbaar te stellen voor de aanschaf van jouw nieuwe elektrische bolide! 

Waarom? 

Hoewel de voordelen van elektrische voertuigen voor veel mensen duidelijk zijn, blijven ze voor veel consumenten financieel minder toegankelijk dan traditionele auto’s. De hogere aanschafkosten van elektrische auto’s vormt een barrière voor velen. Subsidies helpen deze financiële kloof te overbruggen, waardoor meer mensen de overstap naar elektrisch rijden kunnen maken.

Financiële stimulansen

Verschillende landen hebben diverse benaderingen voor subsidies op elektrische auto’s. Sommige bieden directe financiële steun, zoals premies of subsidies op de aanschafprijs van een elektrisch voertuig. Anderen implementeren belastingvoordelen, zoals vrijstellingen van belastingen op de verkoop van elektrische auto’s of verlaagde wegenbelastingen voor elektrische voertuigeigenaren. Deze financiële stimulansen maken elektrische auto’s niet alleen aantrekkelijker voor consumenten, maar stimuleren ook de groei van de elektrische auto-industrie.

Wat is er nu in Nederland (nog) mogelijk?

Wanneer je als particulier een personenauto koopt of least, kom je in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze regeling geldt voor nieuwe én gebruikte elektrische personenauto’s. In 2023 en 2024 kun je 2.950 euro voor een nieuwe en 2.000 euro voor een tweedehands elektrische auto krijgen. De motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto is in 2023 en 2024 nog gratis. Voor de aanschaf van elektrische auto’s kun je als ondernemer helaas geen subsidie aanvragen. 

De Toekomst van Elektrische Voertuigsubsidies

Hoewel subsidies op elektrische auto’s een positieve impuls hebben gegeven aan de groei van de elektrische voertuig markt, is het belangrijk om na te denken over de toekomst van deze stimulansen. Als de elektrische auto-industrie volwassen wordt en technologische vooruitgang de kosten verder verlaagt, zullen overheden wellicht hun subsidiebeleid heroverwegen.  

In 2025 ga je als EV-rijder wel rijtuigenbelasting betalen maar krijg je korting. In 2026 vervalt alle korting op de motorrijtuigenbelasting voor je elektrische auto. Ook voor de SEPP lijkt de toekomst onzeker. Eerder kondigde de overheid aan deze in 2024 al in mindering te brengen, echter draaiden ze dit besluit recent terug. Naar verwachting zal – net als bij de rijtuigenbelasting – op termijn de regeling worden aangepast of verdwijnen. Dus wij zouden graag zeggen: wacht niet langer en maak vandaag nog jouw duurzame keuze! 

ConnectNed
Scroll naar boven